Hangi şehirde olursanız olun, notere veya tercüme bürosuna gitmeden noter onaylı tercüme hizmetini sizlere sunuyoruz. Dosyanızı yükleyerek anında fiyat ve teslimat bilgisi alabilir, noter seçeneği üzerinden ilerleyerek siparişinizi tamamlayabilirsiniz. Tercüme ve noter onayı işlemleriniz sonrası noter onaylı tercümenizi kargo ile adresinize gönderiyoruz.
Noter Onaylı Tercüme Nedir
Tercümesi yapılacak belgelerin, halihazırda noterlik tarafından tescil edilmiş yeminli tercümanlar tarafından yapılıp noterlikçe tasdik edilmesi işlemine noter onaylı tercüme denilmektedir.
Resmi bir makama sunulacak olan evrakların tercümesinde çevirinin güvenilirliği ve doğruluğunu tasdik etmek maksadıyla genellikle noter onayı aranmaktadır.
Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkların önüne geçmek için belgelendirme ve onaylama görevini yürütürler. Belgelerin bir dilden başka bir dile aktarılması işlemi Noterlik Kanunu’nda ve yönetmeliğinde düzenlenmiş olup noterin görevleri arasındadır.
Noter onaylı tercüme, yeminli tercümanlarca yapılır. Her yeminli tercümanın yemin ettiği bir noter bulunur. Noterin; tercümanın dile hakimiyetini diploma, diğer belgeler veya başka bir yöntem ile hiçbir tereddüde yer kalmayacak şekilde kanaat getirmesi sonrası yemin edilir ve zabıt tutulur. Bu zabıt noterlikçe saklanır. Noterler gelen her belgenin tercümesinin doğruluğunu kendileri onaylayamayacağından belgenin içeriğini değil tercümanın yeterliliğini onaylar. Bu sebeple her noterlik kendisinde halihazırda yemin tutanağının olduğu tercümanların çevirilerini onaylar. Bir başka noterde yemin etmiş bir tercümanın çevirdiği belge başka bir noterce onaylanmaz.
Özellikle noter onaylı pasaport çevirisi ve noter onaylı diploma çevirisi sıkça talep edilen belgelerdir. Yurt dışında makama sunulacak bu belgelerin noter tasdikli olması gereklidir.
Çevirimvar ile Nasıl Noter Onaylı Tercüme Yaptırabilirim
Çevirimvar Online Tercüme Bürosu ile noter tasdiki ve yeminli tercüme gereken belgelerinizi online olarak yükleyebilirsiniz. Notere hiç gitmeden, belgelerinizin online olarak veya kargo ile tarafınıza gönderilmesini talep edebilirsiniz. Noterin bir belgenin tercümesini onaylaması için çevirinin, dil yeterliliği onaylanmış yeminli tercümanlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Çevirimvar Tercüme Bürosu ile mesleki olarak yeterliliklerini kanıtlamış alanında uzman yeminli tercümanlar tarafından belgeleriniz tercüme edilir ve noter onayına sunulur.
Noter onaylı tercüme Ankara, İstanbul, İzmir veya hangi şehirde oldursanız olun online olarak talep edebileceğiniz bir işlemdir. Noter onayı yaptırmak için bu talebinizi belirtmeniz yeterlidir. Sitemize belgeleriniz yüklediğinizde anında fiyat ve teslimat tarihi bilgisi alabilir ayrıca çeviri takip sistemimiz üzerinden tercümenin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.
Sitemize girdikten sonra çeviri yaptır butonunu kullanarak 3 adımda siparişinizi tamamlayabilirsiniz. İlk adımda bulunan dosya yükle seçeneği ile tercüme talebinizin olduğu dosyaları seçebilirsiniz. İkinci adımda fiyat ve teslimat bilgilerini görebilir ve profesyonel ile standart paket arasında seçim yapabilirsiniz. Son olarak ödeme bilgileriniz ile siparişiniz tamamlanacaktır.
Noter Onaylı Belge Nasıl Hazırlanır
Noter onaylı tercümesi yapılacak olan belgeler iki kopya olarak hazırlanır. Her bir kopyada kaynak metin ve tercümesi bulunur. Bu kopyalardan biri noterlikçe saklanır. Noter onaylı bir tercümede tercümeyi yapan yeminli tercümanın kaşesi ile çeviri bürosunun kaşesi ve noterin mührü bulunmaktadır. Belgede ayrıca noterliğin eklemiş olduğu numara ve tarih bulunur.
Noter Ücreti Nasıl Belirlenir
Noter onaylı tercüme talebinizden sonra tüm işlemler Çevirimvar tarafından yürütülür. Bu süreçte noterin talep ettiği ayrı bir ücret bulunmaktadır. Noterlik, çevirisi yapılan metne göre bir ücret belirler.
Noter onaylı tercüme fiyatı hesaplanırken kaynak metin değil tercümesi baz alınır. Tercümedeki metnin uzunluğu ücretin belirlenmesinde önemli bir faktördür. Noterliğe ayrıca değerli kağıt bedeli, noter masrafı, damga vergisi gibi ücretler de ödenir. Noter onaylı tercüme fiyatları yıldan yıla değişmektedir. Her yıl noterlik ücret tarifesi resmi gazetede yayınlanmaktadır.
Çeviri sonrasında belgelerinizin online veya kargo ile gönderimini talep edebilirsiniz. Resmî kurumlara gönderilecek olan bu belgelerin tercümesinin profesyonelce yapılması önemli olduğundan Çevirimvar Tercüme Bürosuna ve yeminli tercümanlarına güvenebilirsiniz.
Yeminli Tercüme ve Noter Onaylı Tercüme Farkı
Hem yeminli tercüme hem de noter onaylı tercüme, profesyonelliği ve yetkinliği noter tarafından tasdik edilmiş yeminli tercümanlar tarafından yapılır. Noter onaylı tercümede, yeminli tercümeden farklı olarak noter damgası da bulunur. Yeminli tercümede ise sadece yeminli tercümanın onayı vardır.
Her noter onaylı tercüme yeminli bir tercüman tarafından yapılmak zorundadır. Yeminli tercümanların tercüme edip kaşelerini bastıkları çeviri, noter onayı yapılmamış hali ile “yeminli tercüme” kategorisine girer. Talep doğrultusunda bu yeminli çevirinin ayriyeten noterlikçe onaylanmasına ise “noter onaylı tercüme” denir.
Belge talebinde bulunan kurumlar duruma ve kendi gerekliliklerine göre belgelerin çevirisini yeminli veya noter onaylı olarak talep edebilirler.
Her iki çeviri türü için de sistemimizden sipariş vererek süreci bir tık ile başlatmanız mümkün. Tek yapmanız gereken sitemizi ziyaret edip çeviri yaptır butonuna tıklamak. Geri kalan tüm işlemleri Online Tercüme Bürosu Çevirimvar sizin için yapıp tarafınıza iletecektir.
Nasıl Yeminli Tercüman Olunur
Noterin, çeviriyi yapanın dili ve yazıyı doğru bildiğine kanaat getirmesinin akabinde yeminin edilip zabıt alınması ile yeminli tercüman olunabilir.
Notere dil yeterliliğin kanıtlanması; diploma, diğer belgeler veya başka bir yolla yapılabilir. Önemli olan noterin dil yeterliliği konusunda hiçbir şüphe duymamasıdır. Fakat yemin sonrasında tutulacak tutanakta noterin çevirenin bu dilleri bildiğine ne suretle kani olduğu belirtilir. Bu tutanakta ayrıca tercümanın isim, soy isim, doğum tarihi, ev ve iş adresi gibi bilgileri; hangi dil veya dilleri bildiği ile yemin biçimi bulunur. Sonrasında bu zabıt noter ve tercüman tarafından imzalanır.
Tercümanlar yemin metinlerinde meslek etiğine uyacaklarına, tercümenin doğru ve eksiksiz yapılacağına meslekleri sebebi ile öğrendikleri kişisel bilgileri gizli tutacaklarına dair yemin ederler.
Hangi Belgeler için Noter Onayı Gerekir
Noter onayı çevirinin güvenilirliğini onaylayan ve belgeye resmiyet kazandıran bir işlemdir. Bu işlem sonrası belgelerinizi alakalı kurumlara gönderebilirsiniz. Pek çok belge için noter onayı istenilse de genel olarak vize için gerekli belgelerin çevirisinde, pasaport çevirisi, diploma ve transkript çevirilerinde ve vekaletname çevirilerinde noter onayı istenmektedir.
Bir belgenin noter onaylı olarak tercüme edilebilmesi için belgenin türünün noterin görev alanına giren bir belge olması ve belgenin ibraz edileceği kurumun noter onayı talep etmesi gereklidir. Bu sebeple eğer ibraz edilecek kurumun noter onayı talebi varsa aşağıdaki belgelerin tercümeleri noter onaylı olarak yapılabilir.
- Nüfus cüzdanı
- Ehliyet
- Mahkeme evrakları
- Noter Onaylı Diploma Çevirisi
- Transkript
- Vekaletname
- Pasaport
- Evlenme sözleşmesi
- Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi
- Zilyetlik devri sözleşmesi
- Şirket sözleşmesi
- Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi
- Kira sözleşmesi
- Rehin senedi
- Borç senedi
- Fesihname
- İbraname
- Beyanname
- İfade tutanağı
- Tespit tutanağı
- Vekaletname
- İmza sirküleri
Apostil İşlemi
Yurt dışında kullanılacak olan belgeler için gerekli bir diğer işlem de apostil işlemidir. Noter onayı ile resmiyete kavuşmuş olan belgeler apostil ile yurt dışında da kullanılabilir ve tanınır hale gelmiş olur. Apostil şerhi bulunan belgeler apostil anlaşmasına taraf 92 ülkede geçerlidir.
Apostil işlemi noter onayı bulunan belgelere yapılır. Bu sebeple ilk önce yeminli tercüme gerçekleştirilir. İkinci olarak noter onayı alınır ve son olarak da apostil işlemi yapılır. Apostil işlemi kaymakamlıklarda gerçekleştirilen bir işlemdir.
Belgelerinizi ilettikten sonra apostil talebinizi de belirterek noter onaylı ve apostilli bir şekilde tarafınıza kargolanmasını veya elektronik olarak iletilmesini sağlayabilirsiniz.
Dışişleri Bakanlığı Onayı
Tercümesini yapılan belgelere apostil yapılamaması durumunda yurt dışında kullanabilmek için Dışişleri Bakanlığı onayı gerekmektedir. Belgelerinizi, apostil anlaşmasına taraf olmayan Kanada, Çin, Suudi Arabistan gibi bir ülkede kullanma talebiniz varsa Dışişleri onayı talebinizi belirterek tercüme işleminizi başlatabilirsiniz.
Yurt Dışındaki Onay Mekanizmaları
Türkiye’de çeviriyi onaylamak için kullanılan süreçler yeminli tercüme ve noter onayı olarak sayılabilir. Çeviriye resmiyet kazandırma mekanizması pek çok ülkede bulunan bir uygulamadır. Fakat bu resmileştirme işleminin yapılma süreçleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
Örneğin Almanya’da ve İspanya’da da ülkemizde olduğu gibi yeminli tercüme kavramı mevcuttur. Fakat Türkiye’de bu yemin ve onaydan sorumlu taraf noterliklerken Almanya’da bu yetkilendirme bölge mahkemelerince yapılmaktadır. Almanya’da bir eyaletteki yeminli tercüman diğer eyaletlerde bu geçerliliğini yitirse de tercümesi yapılmış belge her eyalette geçerliliğini korur.
Diğer bir yandan ABD ve İngiltere’de idari bir süreç sonucu oluşan yeminli tercüme kavramı bulunmamakta, bunun yerine meslek örgütlerinin yaptığı sınavlar sonucu başarılı olan kişilerin sertifikaları bu işlevi görmektedir.
NOTER ONAYLI TERCÜME SIKÇA SORULAN SORULAR
Herhangi bir noterden işlem yapılabilir mi?
Hayır, sadece yeminli tercümanımızın bağlı olduğu noterden işlem yapılabilmektedir.
Tercüme dosyam için noter işlemine gerek var mı?
Kurum bazlı olarak talepler değişkenlik gösterebilmektedir. Belgenin teslim edileceği kurumun talebi bu noktada dikkate alınmalıdır.
Noter onaylı tercüme nasıl teslim edilir?
Belgeler öncelikle taranmış şekilde e-mail üzerinden teslim edilmektedir. Dilerseniz Ankara ofisimizi ziyaret ederek ıslak imzalı belgelerinizi elden alabilirsiniz, veya adresinize kargo ile gönderilmesini sağlayabiliriz.
Notere işlem için bizzat gelmem gerekir mi?
Hayır, notere bizzat gelmenize gerek bulunmuyor. Çevirimvar olarak noter onaylı tercüme işleminizi sizin için gerçekleştiriyoruz.
Noter onaylı tercümeyi kargoyla gönderiyor musunuz?
Evet, kargoyla gönderim sağlıyoruz. Eposta tesliminden hemen sonra adres ve telefon bilgilerinizi rica ediyoruz. Bilgilerinizi iletmenizi takiben mesai saatleri içerisinde noter onaylı tercümeniz kargoya teslim edilmektedir. Yurt içi teslimatlar ortalama 1-2 iş günüdür. Yurt dışını kargolarında tutar ve teslimat bilgisi hakkında ülkeye göre bilgilendirme yapılmaktadır.
Noter işlemi yapmadan apostil yaptırabilir miyim?
Hayır, apostil işlemi yapılabilmesi için öncelikle noter onayı gereklidir.
Noter Onaylı Tercüme Kalite Garantisi
- Profesyonel Çevirmenler
- Çeviriniz kalite kontrol aşamasından geçmeden teslim edilmez.
- Herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda ücretsiz revize hizmeti.
- Sorun çözümü ve destekte en geç 1 saat prensibi.
Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!