Apostil Nedir?

Kökeni Fransızca olan bu kelime, eski Fransızcada “kenar notu” anlamına gelmektedir. Bu kelimenin de Latince kökeni “postille” yani “onlardan sona” anlamı taşır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan anlamı ile resmi evrakın yurtdışında da geçerliliğini sağlayan bir onay, şerhtir.

6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konferansı ile bu anlaşmaya taraf olan tüm devletler apostil işlemi yapılan belgenin geçerliliğini kabul etmiş olurlar. Yani taraf devletlerin birinin apostil şerhi oluşturduğu durumda bu belge tüm üye ülkelerde geçerli hale gelmiş olur. Apostil şerhi almış olan bir belge üye 92 ülkenin tamamında işlem görmeye hazırdır. Bu anlaşma sayesinde farklı bir ülkede işlem görecek belgelerin diplomasi ve konsolosluk memurlarınca onaylanması zorunluluğu ortadan kalkmış ve iş yükü yerel yönetimlere dağıtılmıştır.

Apostil işlemi, noter tarafından hali hazırda resmi olarak onaylanmış belgelerinizin, sadece yurtiçinde değil yurtdışında da kullanımına olanak sağlayan bir onay mekanizmasıdır.

Nerede Apostil İşlemi Yaptırabilirim?

Apostil işlemi yaptırılacak belgeler adli ve idari olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Adli belgeler, Ağır Ceza Mahkemesi olan merkezlerin Adalet Komisyonu Başkanlıklarınca; idari belgeler ise valilik ve kaymakamlıklarda yaptırılmalıdır. Örnek vermek gerekirse diploma için yapılacak olan apostil işleminde belgenin idari bir belge olması sebebiyle kaymakamlık tercih edilmelidir. Fakat bir boşanma davasının gerekçeli kararı, adli belge olarak değerlendirilmelidir.

Noter ve Apostil İşlemi

Yurt dışına çıkacak olan belgelerde sadece noter onayı yeterli değildir. Noterin onayı ve apostil şerhi farklı işlemlerdir. Fakat bir belgeye apostil yaptırmanın ön koşullarından biri, belgede noter onayının da olmasıdır. Noter onayı yaptırmak için Çevirimvar Online Tercüme Bürosunu ziyaret edebilirsiniz. Tercümelerinin ve noter onayının yapılmasını istediğiniz belgeleri sistemimize yükleyerek anında fiyat teklifi alabilirsiniz. Apostil isteğinizi de belirtmeniz durumunda Çevirimvar Tercüme Bürosu profesyonel kadrosuyla hem tercümelerinizi yapacak hem de noter ve apostil gibi işlemlerinizi oturduğunuz yerden vakit harcamadan gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Apostil İşlemini Nasıl Yaptırabilirim?

Çevirimvar üzerinden oluşturacağınız çeviri talebi sonrasında sadece noter talebinde veya hem noter hem de apostil talebinde bulunabilirsiniz. Sitemiz üzerinden pek çok dil çiftinde hizmet alabilirsiniz. Profesyonel kadrosuyla Çevirimvar sizin için uygun fiyat ve kaliteli hizmet garantisi sunmaktadır. Sitemizi ziyaret ettiğinizde belgelerinizi yükleyerek üç adımda fiyat ve teslimat bilgisi almanız mümkün. Bu sayede oturduğunuz yerden çeviri talebinizi online olarak iletmeniz mümkün. Çevirimvar Tercüme Bürosu; noter onayı ve apostil gibi, zaman ve enerji kaybına yol açması mümkün olan ve bürokratik olarak uğraştırıcı sayılabilecek işlemleri de online olarak gerçekleştirmenizde size yardımcı olacaktır. Siparişiniz sonrası online takip sistemimiz ile çevirinin hangi aşamada olduğu bilgisine ve diğer süreçler hakkında da bilgiye sitemiz üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Birkaç tıkla tüm bu işlemleri yapmak için sitemizi ziyaret etmeniz yeterli.

Süreç Nasıl İşler?

  • Belgelerin çevirisi yeminli bir tercüman tarafından yapılır.
  • Yapılan çeviri notere gidilerek noter tarafından onaylanır.
  • Her noter, her yeminli tercümanın çevirisini onaylamaz. Bu sebeple yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noter, çeviriyi onaylamaya yetkilidir.
  • Noter işlemi sonrası, belgenin türünü göre idari bir belge olması durumunda valilik veya kaymakamlıklarca; adli bir belge olması durumunda Adalet Komisyonunca apostil işlemi yapılır.
  • Apostil işleminin, noter onayının aksine belirli bir kaymakamlıkta yapılma zorunluluğu yoktur.

Hangi Belgelere Apostil Gereklidir?

Her ne kadar apostil işlemi, genel tanımıyla yurt dışında kullanılacak olan belgeler için gerekliyse de bu yurt dışında kullanılacak her belge için geçerli değildir. Hangi belgelerin “resmî belge” olarak sayılıp apostil işlemine tabi olacağını “Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi” düzenlemiştir.

İlgili sözleşmenin 1. Maddesine göre aşağıdaki belgeler için apostil işlemi uygulanabilir:

  • Devletin yargı makamınca veya yargı makamına bağlı kâtip vb. memurlarca düzenlenmiş belgeler
  • İdari belgeler
  • Noter senetleri
  • Noter veya resmi makamlarca onaylanmış, imzaların doğruluğu bu makamlarca tasdik edilmiş olan, kaydı ve belirli bir tarihte mevcudiyeti sabit, kişilerce özel sıfatlarla imzalanmış olan belgeler

Bununla birlikte aşağıdaki belgeler için apostil işlemi yapılamaz:

  • Konsolosluk ve diplomasi memurlarınca oluşturulan belgeler
  • Gümrük ve ticaret işleriyle doğrudan alakalı olan idari belgeler

Bu bağlamda; diploma belgesi, vekaletname, evlilik belgesi, ÖSYM vb. eğitim belgeleri yurt dışında kullanılacak ise apostil şerhi gereklidir.

Apostil İşleminin Şekli Şartları

“Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi” 1962 yılında imzalanmış olup 1984 yılında yürürlüğe girmiştir. Apostil işleminin genel gerekliliklerini adı geçen uluslararası sözleşme belirlese de bazı şekli şartlar iç hukuk yoluyla, 2008 yılında yürürlüğe giren genelge ile belirlenmiştir. Bu sebeple apostil belgesinde bazı şartlar aranmaktadır.

  • Apostil belgesi resmi dilde düzenlenebilir fakat başlık Fransızca olarak “Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” yazılmalıdır.
  • Belge kare olmalı ve kenarı en az 9 santimetre olmalıdır.
  • Apostil belgesi, orijinal belgeye ek olarak hazırlandıysa birleşim noktasına mühür basılmalıdır.
  • Belgede; düzenlenen ülkenin adı, makamın ve kişinin adı, tasdik edildiği tarih ve yer ile gerekli kaşeler olmalıdır.
Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

ANINDA TEKLİF