Guinness Dünya Rekorlarının Tarihi

Guinness Brewery Bira Fabrikası’nın Genel Müdürü Sir Hugh Brever, Guinness Rekorlar Kitabı’nın fikir babası sayılabilir. 1950’li yılların başında katıldığı bir av partisinde konuklarla en hızlı av kuşunun hangisi olduğu üzerine bir tartışmaya girdi ancak cevabı bulamadılar.

Tercüme yapılması gereken dosyalarınız mı var?

DOSYA YÜKLE

1954 yılında, Guinness için bir reklam yaptırmak isteyen Brever, bir kitap yazmak isteyen araştırmacı ikizler Norris ve Ross McWhirter ile iş birliği yaptı ve böylece 1955 yılında ilk Guinness Rekorlar Kitabı ortaya çıktı. 1955 yılından 1999 yılına kadar Guinness Rekorlar Kitabı adıyla basılan kitap, 2000 yılından itibaren Guinness Dünya Rekorları adıyla baskı yapmaya başladı. Rekorlar kitabı, aynı zamanda bir rekortmendir. Dünyanın en çok okunan kitap serisidir ve Amerikan kütüphanelerinden en çok çalınan kitaptır.

En Çok Çevrilen Belge

10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 2009 yılına kadar tam tamına 370 farklı dile çevrilerek Guinness Dünya Rekorlarına göre dünyanın en çok çevrilen belgesi olmuştur.

En Çok Çevrilen Yazar

Kitapları en çok çevrilen yazar, Doğu Ekspresi’nde Cinayet, Nil’de Ölüm ve Ölüm Büyüsü gibi dünyaca bilinen pek çok polisiye başyapıtının yazarı olan dünyaca ünlü İngiliz polisiye yazarı Agatha Christie’dir. UNESCO’nun kitap çevirisi istatistiklerine göre Christie’nin kitapları 2017 yılına kadar tam 7.236 kez çevrilmiştir.

En Çok Çevrilen Film

Dünyada en çok farklı dillere çevirisi yapılan film rekorunun sahibi, 1979 yapımı İsa (Jesus) filmidir. Film, vizyona giriş tarihi olan 19 Ekim 1979 tarihinden 2012 yılına kadar tam 817 farklı dile çevrilmiştir!

En Çok Çevrilen Çizgi Roman

René Goscinny ve Albert Uderzo tarafından yaratılan ve 1959 yılında yayımlanan Galyalı Asteriks'in Maceraları (İngilizce: The Adventures of Asterix, Fransızca: Astérix le Gaulois) adlı çizgi roman serisi 111 farklı dile çevrilerek dünyada en çok çevrilen çizgi roman unvanını almıştır.

En Çok Çevrilen Yazar (Tek Kitap)

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan Küçük Prens (Fransızca: Le Petit Prince) adlı kitap, yayımlandığı 1943 yılından itibaren tam 382 dil ve lehçeye çevrilerek bu unvanın sahibi olmuştur. Kitap bir çocuk kitabı olarak yayımlanmış olsa da yetişkinlere de hitap etmektedir.

En Çok Çevrilen Kısa Film

Fabian Lord’un yönetmenliğini yaptığı Peterloo Witnesses to a Massacre (Türkçe: Peterloo Bir Katliam Görür) isimli ve Birleşik Krallık (UK) çıkışlı kısa film, yayımlandığı 3 Haziran 2020 tarihinden itibaren tam tamına 22 farklı dile çevrilerek bu alandaki rekorun sahibi olmuştur.

En Çok Çevrilen Deniz Kızı Hikayesi

Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen tarafından yazılan, çocukların çok sevdiği Küçük Deniz Kızı (Danca: Den Lille Havfrue, İngilizce: The Little Mermaid), yayımlandığı 1837 yılından itibaren 100 farklı dilde yayımlanarak en çok çevrilen deniz kızı hikayesi rekorunun sahibi olmuştur. Andersen, Küçük Deniz Kızı’nı yayımlamadan önce de deniz halkıyla ilgili hikayeler yazmıştı. Ancak en büyük başarıyı yakalayan yapıtı Küçük Deniz Kızı olmuştur.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek