Benzerlik oranı nedir?

İntihal tüm dünya tarafından kınanan ve hırsızlığa denk sayılan ciddi bir suçtur ve bu ciddi suçu ortaya çıkarmaya yardımcı olan bir sürü intihal programları vardır. İntihal programlarının temel amacı soruşturulan makale, belge, metin veya tezin başka bir kaynaktan izinsiz veya alıntısı yapılmadan direk olarak olduğu gibi alınıp alınmadığını kontrol etmektir. Bunu da milyarlarca belgeyi tarayarak sorgulanan metin ile karşılaştırarak yapar. Programlar taradıkları metinler arasından benzerlik oranını çıkarır. Peki bu benzerlik oranı tam olarak nedir? Benzerlik oranı, sorgulanan metnin internet üzerinden miyarlarca başka metin ile karşılattırıldığında ortaya çıkan orandır, bu oran sorgulanan yazının hangi kaynaklardan intihal yapıldığını ve diğer metinlerle ne kadar benzerlik gösterdiğini açığa çıkarır. Bu benzerlikler ve intihaller internet kaynakları, öğrenci ödevleri veya yayınlar arasından olabilir. İntihal olasılığını önlemenin en iyi yolu, alıntı yapıldığında alınan alıntıların net bir şekilde gösterilmesidir. Peki benzerlik oranı nasıl bulunur ve nasıl düşürülür?

Benzerlik oranı nasıl bulunur?

İntihal programları benzerlik oranlarını araştırırken yazılan metnin başka metinlere benzerlik gösterdikçe oran gitgide yükselir. Yapılan soruşturma sonucunda eğer ki benzerlik oranı yüksek çıkarsa, mutlaka benzerlik oranının azaltılması gerekmektedir yoksa metin geçersiz kılınabilir. Tüm metin özgün bir şekilde yazılmalıdır ki türün tek örneği olsun ve yazılan metin geçersiz sayılmasın. Araştırtılan veya yazılan metnin konusu yeterli bir düzeyde araştırılıp yazıldığında, kelimeleri yazar kendisine özgün bir şekilde yazmalıdır ki intihal programları yazılanları benzerlik olarak kabul etmesin. Aynı kelimeler üst üste kesinlikle yazılmamalıdır ve ayrıyeten bunun yanında kaynaklardan bilgi edinilirken beş altı kelime peş peşe kaynaktan alındığında tırnak işaretleri mutlaka kullanılmalıdır. Araştırma yapılırken mutlaka araştırma sonucunda metin için alınan bütün cümlelerin alıntı oldukları kesinlikle belirtilmelidir ve böylece, benzerlik oranında düşüş görülür. Alınan alıntıların tırnak işaretleri doğru bir biçimde kullanılmalıdır ki intihal programları alıntıları benzerlik olarak kabul etmesin ve benzerlik oranı artmasın. Benzerlik oranını azaltmak için kullanılabilir bir yöntem daha bulunmaktadır; alınan tüm kelimeler, alıntılar ve ünlü sözler mutlaka referans kısmında belirtilmelidir. İntihal raporuna göre, bulunan benzerlikler üzerinde çalışılarak benzerlik oranı azaltılabilir, rapor üzerinde gösterilen benzer yerler değiştirilip tekrar intihal raporu alınabilir. Benzerlik oranı nasıl bulunur ve düşürülür sorusunun en net cevabı ise intihalden tamamen kaçınmak ile yanıtlanabilir.

Benzerlik oranı tam olarak kaç olmalı?

Uluslararası standartlara göre, benzerlik oranları mutlaka ve mutlaka yüzde 10 ve yüzde 20 arasında olmalıdır ki yazılan metin kabul görsün ama nihayetinde yerden yere bu oran kabulü değişiklik gösterebilmektedir. Bu oran içerisinde referanslar ve kaynakça sayılmamaktadır. Bu belirtilmiş olan oranı daha da aza indirmek yazılarınıza daha olumlu yansır; yüzde olarak 0 intihale sahip bir metin ise idealdir ama ulaşılması zordur. Alıntıların sayfa numaraları kesinlikle kaynakçada verilmelidir ki oran daha da azalsın.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek