Tez özetleri artık her tezin başında bulunmakta. Tez özetinin kendine has bir yazılış şekli ve amacı vardır. Bunu daha iyi anlamak için önce tez özetinin ne olduğuna ve neden yazıldığına bakalım. Sonunda ise tez özetinin önemli konularına ve nasıl yazıldığına her beraber göz atalım.

Tez Özeti Nedir?

Tez özeti veya özü, uzun bir araştırma makalesini içeriğini kısaca anlatan bir yazıdır. Genellikle 150-200 kelimeden oluşur ve araştırmanın en üstünde yer alır. Tez özeti tezin tamamını yansıtır. Kısacası bir araştırmayı tanıtır.

Tez Özeti Neden Yazılır?

Tez özetlerinin yazılma sebebi bir araştırma yaparken tezin işine yarayıp yaramayacağını anlamaktır. Araştırmacı, bir okuyuşta, hiç zaman kaybetmeden bunu anlar ve tüm araştırmayı okumak zorunda kalmaz. Bazı durumlarda paralı bir araştırma olabilir. Bu paralı araştırmaların sadece özeti yayınlanır. Yine araştırmacı özeti okuyarak satın alıp almamak istediğini hızlıca anlar.

Tez Özetinde Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?

Tez özetinin sonunda genellikle anahtar kelimeler bulunur. Bu anahtar kelimeler araştırmanın içeriği ile ilgili olur. Bir araştırmacı belirli bir konu hakkında araştırma yapıyorsa, anahtar kelimeler sayesinde uygun araştırma bulması daha muhtemel. Aynı zamanda bu anahtar kelimeler araştırmanın yaygın olarak duyurulmasını sağlıyor. Yayın sağlama sistemleri de araştırmaları bu anahtar kelimelerine göre sınıflandırılıyor. Kısacası, anahtar kelimeler özenle ve alanına göre seçilmeli. Ancak böyle duyurulabilir.

Tez Özeti Nasıl Olmalıdır?

Tez özetleri kısa ve öz olmalıdır. En az kelimeyle en çok bilgiyi vermek amaçlanmalıdır. Tez özetleri genellikle 150-200 kelime arasında olur fakat 300 sınırı zorlanmamalıdır.

Tercüme yapılması gereken dosyalarınız mı var?

DOSYA YÜKLE

Yazı yazılırken yazı iki kenara da yaslı olması lazım. Tüm tez öyle yazıldığı için tez özeti de buna uyumlu olmalı.

Tez özeti özgün olmalıdır. Terimlere çok fazla yer verilmemeli ve daha çok açıklayıcı olmalıdır. Konu ile ilgili akademik dile yer verilmemelidir. Aksı takdirde anlaşılmazlığa yol açabilir.

Tez özeti, tez tamamen bittikten sonra yazılmalıdır. Bunun sebebi, tez yazan kişinin tez bittikten sonra konuya daha hâkim olması. Ayrıca, tez bittikten sonra tez özetinin çok zaman geçmeden, yani bilgiler tazeyken yazılması önerilir.

Tez özetleri geçmiş zamanda yazılmalıdır. Ortada bitmiş bir araştırma olduğu için tez özetleri her zaman geçmiş zamanda yazılır.

Özet projenin içinde geçmeyen bir bilgi içermemeli. Bu hem araştırmacıyı yanlış yönlendirir hem de uyumsuzluğa sebep olur. Sadece gerekli bilgileri içermelidir.

Tezin özetinin sonunda ise anahtar kelimeler bulunmalı. Anahtar kelimelerinin önemini zaten anlattık fakat nasıl yazılmalı?

Genellikle 3-5 arası anahtar kelimeler bulunur ve ‘Anahtar Kelimeler:’ kalın puntoyla yazılır.

Tez özetinin kendine ait bir sayfası olmalıdır. Tez özeti tek bir sayfaya yazılır ve aynı zamanda İngilizce çevirisinin de aynı şekilde kendine ait bir sayfası olması gerekir. Her tez özetinin altında İngilizcesi de bulunur.

Hızlı bir bakış atabilmeniz için değindiğim noktaları kısaca tekrar etmek istiyorum:

  • 300 kelimeyi geçmemeli
  • Yazının iki tarafı kenara yaslı olacak
  • Özgün olmalı/Anlaşılır olmalı
  • Tez bittikten sonra yazılmalı
  • Geçmiş zamanda yazılmalı
  • Projenin içinde olmayan bir bilgi içermemeli/Gerekli bilgileri içermeli
  • Anahtar sözcükler eklenmeli
  • Ayrı bir sayfaya yazılmalı
Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek