Son günlerde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Amerika başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmede yaşanan çeviri krizi ile kaliteli ve profesyonel çevirinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Geçmişten günümüze birçok kez benzer örneği yaşanan ardıl çeviri ya da simultane çeviri krizleri, bu kez de 2018 Helsinki zirvesinde Amerika ile Rusya arasında yaşandı. 16 Temmuz 2018 tarihinde kapalı kapılar ardında iki lider arasında gerçekleşen konuşma sadece iki tercüman tarafından bilinmektedir. Bu kritik görüşmede, Trump ve Putin görüşmesine canlı tanıklık eden iki tercümandan biri olan Marina Gross’un Kongre önünde, Putin’in 2016 seçimlerine müdahalesi hakkında söylemleri için dinlenmesi istendi.

Gelin hep birlikte olayın perde arkasına bakalım. Öncelikle, iki zıt kutup yani Trump destekçilerinin ve Trump karşıtlarının desteklemekte ya da karşı olmaktaki sebeplerine bakalım. 2018 Helsinki zirvesi hakkında yapılan bir araştırmaya göre olumlu ve olumsuz yorum yapanlar ikiye ayrılmaktadır. Trump destekçileri bu kritik görüşmeyi iki nükleer güç arasındaki ilişkiyi düzeltmek için yapılan bir görüşme olarak görürken, Trump karşıtı Cumhuriyetçiler ise bu görüşmeyi kişisel çıkar uğruna Amerika’nın aleyhinde gerçekleşen bir iki saat olarak görmektedir. Keza 2016 yılında, Amerika’nın 58. Başkanlık seçiminde, Putin’in müdahalesini kabul etmesi, yalnızca Amerika değil tüm dünyayı sarsabilecek büyük bir iddiadır.

Sadece profesyonel çeviri ve kaliteli çeviri standartları çerçevesinde bakıldığında ve çeviri hizmeti sektöründe bu işi meslek edinmiş kişilerce yapılan çevirilerin üçüncü kişilerle paylaşılmaması önemli ve etik bir kuraldır. Fakat 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde hukuki yollara aykırı olan dış müdahale gibi sansasyonel açıklamalar mevzu bahis olduğundan dolayı, yine hukuk kuralları içerisinde çevirmenin dinlenmesi ve değerlendirme yapılması kuşkusuz ki en doğru karar olacaktır. Aksi takdirde, Amerikan hukuk kuralları, başkanlık sistemi ve seçimlerinin elde edeceği kötü repütasyon tüm dünyada büyük yankı uyandırmakla birlikte, Amerika’nın gelecekteki politik hayatında olumsuz etki yaratacaktır.

Olumsuz etki demişken, biliyorsunuz ki Amerikan başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı ilkesi kritik bir öneme sahipken ve Amerika’nın başkanlık sisteminin dengede olmasının sebebinin bu kuralların mükemmel şekilde uygulanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Aksi takdirde, federal yönetime sorunların çıkmaması mucizevi olarak görülmektedir. Fakat 2018 Helsinki görüşmesinde Trump ve Putin arasında geçen görüşmelerde bir dış müdahale söz konusu olması, tüm dünya tarafından kusursuz görülen Amerikan sisteminin ciddi anlamda darbe aldığının kanıtıdır. Bundan sonra da Marina Gross’un dinlenmesi ardından ve her şeyin açığa kavuştuğu andan itibaren, Amerika, başkanlık sistemini en iyi uygulayan ülke söylemlerine karşı doğacak karşıt düşünceler bir hayli artacaktır.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek