Patent Nedir?

Bir buluşun, tüm yasal ve ticari haklarının korunmasını, söz konusu buluşun sadece patent sahibi tarafından üretilebilmesini, satılabilmesi ve kopyalanabilmesini sağlayan, Türk Patent ve Marka kurumu tarafından verilen belgeye Patent adı verilmektedir. Üç farklı patent türü vardır: İncelemeli patent, incelemesiz patent ve faydalı model.

İncelemeli patent, buluşun özgünlüğü araştırıldıktan sonra verilir ve 20 yıl geçerlidir. İncelemesiz patent ise buluşun özgünlüğü tam olarak araştırılmadan verilir ve 7 yıl geçerlidir. Başvuru yoluyla incelemeli patente dönüşmesi mümkündür. Faydalı model, sanayi faaliyetlerine uygulanabilen buluşlara verilmektedir.

Patent Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?

Tercüme yapılması gereken dosyalarınız mı var?

DOSYA YÜKLE

Patent başvurusu yapmak için öncelikle söz konusu buluşun buluş niteliğine sahip olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bunlar buluşun yeniliği, sanayiye uygulanabilirliği ve buluş basamağıdır. Buluş basamağı, buluşun sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir nitelikte olması demektir. Patent başvurusu için aşağıdaki gerekli olan belgelerin tek dosyada Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilmesi gerekmektedir.

  • 1. Patent başvuru formu
  • 2. Buluşu anlatan özet
  • 3. Tarifname. En fazla önem taşıyan belgedir. Buluşun faaliyetine, parçalarına dair detaylı bilgi içerir.
  • 4. Buluşun ve parçalarının siyah – beyaz teknik resimleri
  • 5. Buluşun hangi kısımlarının, hangi özelliklerinin koruma altına alınmasının istendiği detaylıca açıklandığı istemler
  • 6. Patent sahibi olarak patent hakkınızı vekalet olarak vereceğiniz kişiyi belirten vekaletname

Bu belgelerin tek bir dosya halinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilmesinden itibaren onay süreci başlar. Buluş hakkında yapılan araştırmanın ne kadar detaylı olduğu ve kapsamına göre onay süresi değişiklik göstermektedir.

Patent Ne İşe Yarar?

Patent, bir nevi aşina olduğumuz telif hakkı gibi alındığı takdirde, bir buluşun tüm haklarını patent sahibine devreden bir uygulamadır. Patenti alınan buluş, sadece patent sahibi kişi veya şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Ayrıca hukuki, ticari haklar da patent sahibine ait olur ve patent sahibi bu hakları isterse satabilir veya miras bırakabilir.

Patent Hakkının Önemi

Patent hakkı alınan bir buluş, patent sahibi kişiye sayısız fayda sağlamaktadır. Patenti alınmış olan buluş, patent sahibinin tekelindedir. Yani buluşun üretimini ve satışını yalnızca patent sahibi ve seçtiği kişiler gerçekleştirebilir, bu yüzden ekonomik açıdan patent sahibine avantaj sağlamaktadır. Patent hakkı alınan buluşun yüksek bir talep oranına sahip olmasının en büyük nedeni, sektöründe benzersiz olması ve başkaları tarafından üretilememesidir. Bunun nedeni patent hakkıdır.

Uluslararası Patent Başvuruları

Patentin koruma kapsamı, yalnızca başvuru yapıldığı ülke sınırları içerisindedir. Yani, Türkiye’de yapılmış patent başvurusu, ürünü yalnızca Türkiye sınırları içerisinde korur. Yurtdışında patent hakkı için öncelikle ulusal patent başvurusu aşamasında Rüçhan hakkı talep edilmesi gerekmektedir. Paris Sözleşmesi gereği, Türkiye’de yapılmış bir başvurunun tarihinden itibaren 12 ay içinde yurtdışı patent hakkı için başvuru yapılmazsa, söz konusu ulusal patent olarak kalır ve yurtdışında herhangi bir başvuru yapılamaz.

Uluslararası Patent Başvuruları Nereye Yapılır?

Patent İş Birliği Anlaşması (PCT) birden fazla ülkede patent koruması hakkını mümkün kılar. Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulacak uluslararası başvuru dilekçesi ile PCT üye ülkelerine patent başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru için gerekli belgeler bu aşamadan sonra WIPO-Uluslararası Büro ve seçilen araştırma kuruluşuna iletilir ve bundan sonraki süreçler başvuru sahibi ve Uluslararası Büro ve Araştırma Kuruluşu arasında devam eder.

Uluslararası Patent Başvurusu İçin Gerekli Belgeler ve Tercümeleri

Uluslararası patent başvuruları, İngilizce, Almanca, Fransızca veya Türkçe hazırlanmış tarifname, istem, özet, görseller ile yapılmaktadır. Ancak Uluslararası Araştırma Kuruluşu’nun kabul ettiği buluşun araştırması yalnızca İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yürütülmektedir. Dolayısıyla ilgili buluşun belgeleri, bu aşamada tercümeye ihtiyaç duyacaktır. Profesyonel çeviri hizmetine dosyanızı yükleyerek, anında fiyat teklifi alarak ve Çevirimvar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

ANINDA FİYAT HESAPLA