Mart ayında ülkemize giriş yapan Korona salgını ile hayat büyük ölçüde değişti ve 6 ay sonrasında bile etkileri hala devam etmektedir. Modern yaşamın en büyük problemi haline gelen korona virüsü sadece sağlık açısından değil küresel ekonomi açısından da büyük zorluklar ortaya koymaktadır. Pandemiden istisnasız tüm dünya etkilenmiş durumdadır. Tüm dünyadaki sektörleri etkileyen bu salgın sırasında tercüme sektörü de pandeminin etkilerini yaşamaktadır.

Korona Tercüme Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Salgının şirketler üzerindeki etkisi her şirkete göre farklılık göstermektedir. Çoğu büyük firma pandemi sırasında evden çalışmaya geçiş yapmış bulunmaktadır. Yazılı tercümenin çalışma ortamının esnek olabilmesi, tercümanların evden çalışmaya devam edebilmesini mümkün kılmış bulunmakta. Aynı şekilde yeminli tercüme, video çevirisi ve alt yazı tercümesi pandemi sürecinde evde karantina altında sürdürülmekte.

Tercüme sektöründe geçtiğimiz aylarda Çince tercümeye olan istek artmış bulunmaktadır. Bu artışın iki temel nedenini gösterebiliriz. İlk neden Çin salgından toparlanmaya başlayıp ekonomisini güçlendirebilecek durumda, bu da iletişim gereksimini arttırmakta. Ayrıca korona virüsü hakkında yapılan araştırmaları paylaşmak ve salgına karşı biriken bilgileri öğrenebilmek için doktorlar ve uzmanlar arasında iletişim çok önemlidir. Bu durumda Çince uzmanlığına sahip tercümanlara ihtiyaç artmış bulunmakta.

Tercüme yapılması gereken dosyalarınız mı var?

DOSYA YÜKLE

Medikal tercümeye yani tıbbi tercümeye olan isteğin arttığı da gözlemlenebilmekte. Küresel olarak salgınla baş edilen bu dönemde medikal araştırmalar artmış durumda ve tüm sağlık sektörü sürekli olarak iletişim halinde. Bu iletişimdeki gereksinimindeki artış tıbbi tercüme alanındaki talepleri arttırmakta.

COVID-19 ve Sözlü Tercüme Sektörü

Yazılı tercüme sektörü çok etkilenmemiş gözükse de sözlü tercüme sektörü hakkında aynısını demek zor. Salgının artması ile konferanslar ve toplantılar gibi yüz yüze görüşmeler askıya alınmış durumda. Sözlü tercüme alanı da büyük çoğunlukla yüz yüze görüşmelere bağlı olduğundan dolayı bazı zorluklarla karşı karşıya kalmış durumda. Online olarak yapılan görüşmelerde sözlü tercüme aynı şekilde efektif değil. Önümüzdeki zorlu salgın sürecinin ne kadar süreceğinin de belli olmaması sözlü tercüme uzmanlarını zor duruma sokmaktadır.

Online Tercüme Büroları

Salgından önceki dönemde de revaçta olan online tercüme büroları, pandemi sürecini sağlıklı bir şekilde geçiren alanlara örnek olarak verilebilir. Çevirimvar online tercüme bürosu gibi firmalar online olmalarının doğaları gereği müşteri ile iletişimi zaten minimuma indirmiş durumda. Özellikle yazılı tercüme masa başı bir iş olduğundan ve freelance, yani serbest meslek olarak da yapılabildiğinden evden de çalışılarak verimliliği korumak mümkün. Elbette ekonominin gidişatı tüm sektörler gibi online tercüme firmalarını da etkilemekte olsa da projeler online tercüme bürolarında verimli bir şekilde sürdürebilmekte.

Korona Salgını Sırasında Tercümanların Yaşadığı Zorluklar

Ekonominin olumsuz bir şekilde etkilendiği bu salgın döneminde karşılaşılan en büyük zorluk iş imkanlarında olan azalma. Her ne kadar tıbbi tercümeye olan istek artsa da tercüme sektörünün çoğunluğunu oluşturan ticaret, akademi, teknik çeviri gibi alanlar oldukça azalmış durumda. Dünyanın kriz ile karşı karşıya olduğu gerçeği ile işlerini kaybeden tercümanların sayısı da diğer çoğu sektörde olduğu gibi artmakta.

Sözlü tercüme uzmanları COVİD-19 döneminde büyük zorluklarla karşılaşmakta. İş alanlarının azalması, çalışırken hastalanma tehlikesi ile karşı karşıya olmak gibi gerçekler sözlü tercüme uzmanlarını çık zor durumlara sokmakta.

Sonu belli olmayan bu salgın döneminde her sektör gibi tercüme sektörü de zorluklarla karşı karşıya. Özellikle sözlü tercüme alanında konferansların ve yüz yüze toplantıların kesilmesi ile zorlu günler bizi bekliyor.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek