Bilim dinamik ve sürekli değişen bir konsepttir. Bilimin faydalarını ve önemini insanlığın ilerlemesi, yeni teknolojilerin ve felsefelerin bulunması, yaşam kalitemizin artması gibi sonsuz bir listeyle sıralayabiliriz ama önemli nokta bilimin ne kadar önemli olduğu değil. Önemli olan nokta bilimin nasıl ilerlediği.

Makale Yayınlamak Neden Önemlidir?

Dünyada geldiğimiz bu gelişmişlik seviyesi tek bir ya da bir grup bilim insanının ürünü değildir. Milyarlarca akademisyenin yüzyıllar boyunca hayatlarını harcadıkları araştırmaların birikimi sonucunda insanlık bu bilgi seviyesine ulaşmıştır. Her akademisyen uzman olduğu konuyu araştırır ve bunları dünya ile paylaşır ve bunu milyarlarca insan yaptığında insanlık ilerlemiş olur ve bilim ilerler.

Tercüme yapılması gereken dosyalarınız mı var?

DOSYA YÜKLE

Peki bu araştırmalar nasıl dünya ile paylaşılır? Araştırmacı araştırmasının sonuçlarını diğer araştırmacılarla paylaşmak zorundadır ki bilim ilerleyebilirsin. Araştırmacı bulgularını açıklayan bir makale yazar öncelikle ki sonuçlar belirli standartlar kullanarak anlatılabilsin. Yazılan bu makale ilgili dergilere gönderilir ve yayınlanmaya değer görülen makaleler bu dergilerde yayınlanarak diğer araştırmacılar ve öğrenciler tarafından erişilebilir hale gelmiş olur.

Eğer siz de bu araştırmacılardan biriyseniz ve araştırmanızı uzmanlık alanınızı paylaşan diğer araştırmacılarla paylaşmak istiyorsanız, makalenizi alanınızla aynı doğrultuda bir dergide yayınlamak zorundasınız. Yazdığınız makaleyi yayınlamak o kadar büyük bir önem taşır ki yayınlanmamış araştırma gerçekleştirilmiş bir araştırma değildir bile denilebilir.

Dergi Seçimi Nasıl Yapılır?

Makalenizin yayınlanmasındaki ilk ve en önemli adım, belki makaleyi yazmak dışında, uygun dergiyi seçmektir. Derginin araştırma konunuz ile aynı doğrultuda olduğundan emin olmak gerekir, yanlış dergilere gönderilen bir makale kalitesinden alakasız olarak reddedilecektir.

Öncelikle dergileri büyük incelikle araştırmak şarttır. Mesela derginin son iki sayısını okumak, son beş sene içindeki yayınlamaları gözden geçirmek, derginin akademik camiadaki yerini araştırmak, derginin hedef kitlenize olan etkisini araştırmak kesinlikle yapılması gerekenlerdendir.

Eğer araştırma konunuzla uygun bir dergi bulduğunuzu düşünüyorsanız, makaleyi göndermeden önce mutlaka derginin amaçlarını ve yazara açıklamalar kısmını okumalısınız. Böylece derginin beklediği birçok küçük detayı (yazı puntosu, yazı karakteri, maksimum referans sayısı vb.) kaçırmamış olursunuz.

Dergiler makalenizi yayınlamak için sizden ücret bekleyebilir, başvurmadan önce bunu göz önünde bulundurmak önemlidir.

Dergiler başvuru sırasında makaleniz dışında da belgeler talep edebilir. Göndermeniz gereken belgeleri yazara açıklamalar kısmında bulabilirsiniz. Gereken belgeler dergiden dergiye değişecek olmasına rağmen çoğunlukla sizden kapak mektubu/ön yazı (cover letter) beklenecektir.

Kapak Mektubu (Cover Letter) Nedir?

Kapak mektubu sadece akademide değil, hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek bir kavramdır. Kapak mektubu farklı alanlarda farklılık gösterebilecek olmasına rağmen ana fikri genelde aynıdır. Kapak mektubu editöre ulaşması amacıyla yazılır ve dergide yayınlanmayacaktır. Editörle olan ilk etkileşim hatta editöre merhaba demek olarak düşünebiliriz kapak mektubunu. Kapak mektubu editörün bilmesi gereken ön bilgileri, yazınızın daha önce yayınlanmış olup olmadığı, makalenizin amacını, makalenizin özgünlüğünü ve iletişim bilgilerinizi içermelidir.

Kapak mektubunun makalenizin yayınlanmasında kesinlikle etkisi olduğunu söyleyemeyiz, ancak yayınlanma şansınızı arttırabilir ya da azaltabilir. Bu yüzden kapak mektubunu özenerek ve uğraşarak yazmak büyük önem taşır.

Akademik Bir Dergiye Makale Nasıl Gönderilir?

Dergiden dergiye makaleyi gönderme biçimi değişiklik göstermektedir. Bazı dergiler eposta ile başvuru alırken bazıları internet sitelerine kaydolup oradan yapılan başvuruları kabul eder. İçinde bulunduğumuz dijital çağda nadir olsa da bazı dergiler basılmış kopyanın postalanmasını talep edebilir.

Çeşitli dergiler sunum yapılmasını talep edebilir, bu sunumlar çoğunlukla online gerçekleştirilir.

Dergilerin Makalelerden Beklentileri Nelerdir?

Yayınlanma süreci araştırmadan daha çok pazarlamaya benzetilebilir. Editörler yayınladıkları makalelerden belirli beklentileri vardır ve makalenizi yayınlamaya çalışırken bu beklentileri göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

  • Çalışmanın yapılma gerekçesinin ve amacının derginin amacıyla paralel olması gerekir.
  • Makalenizin ilgili olduğu alanda geçmiş çalışmalarla olan ilişkisi sorulacak sorulardandır.
  • Makalenin evrensel bilime katkısı sağlıyor olması gerekir.
  • Kullanılan metodolojinin uluslararası geçerliliğe sahip olması gerekir.
  • Benzer çalışmalardan farklı bir araştırma olması gerekir.
  • Kullanılan kaynaklar ve referanslar uluslararası saygınlığa ve geçerliliğe sahip olmalıdır.
  • Araştırmanın hedef kitlesi ve derginin hedef kitlesiyle paralel olmalıdır.
  • Makalenin dili güçlü olmalıdır.
  • Hakem Değerlendirmesi ve Revizyon

Makaleyi dergiye gönderdikten sonraki adım derginin makalenizi değerlendirip yayınlayıp yayınlamamaya karar vermesidir. Bu adım yazarlar için çoğunlukla beklemekten oluşur. Dergi, alanında uzman birini makaleyi değerlendirmesi için görevlendirilir ve bu kişiye “hakem” denir. Hakem önceden belirlenmiş standart değerlendirme formuna dayanarak ya da kendi bilgi birikimine dayanarak makaleyi değerlendirir. Hakem sayısı değişebilir ve anlaşmazlık durumunda yeni bir hakem talep edinilebilir. Yeni hakem her zaman kurtarıcı olmayacaktır o yüzden talep etmeden önce doğru olduğunuzdan emin olmak ve hatalarınızı minimuma indirmek çok önemlidir.

Makaleniz değerlendirildikten sonra üç farklı sonuca varılabilir:

Reddedilme

En moral bozucu ve maalesef ki en sık alınan sonuç reddedilmektir, ancak reddedilmek umudunuzu kırmamalıdır. En yararlı sonuç editörle konuşup neden reddedildiğinizi öğrenmek olacaktır. Yapılan geri bildirime göre makalenizi tekrar yazabilir ve farklı dergilere başvuru yapabilirsiniz.

Revizyon

Makalenizde düzeltilmesi gereken noktalar bulunduysa makaleyi yapılan geri dönütler doğrultusunda tekrar yazmanız ya da düzeltmeniz beklenir. Yapılan düzeltmelerle makale revizyon mektubuyla hakemlere geri iletilir ve hakemlerin makaleyi tekrar değerlendirmesi beklenir. Revizyon mektubunda yapılan değişiklikler belirtilmeli ve hakemin yaptığı yorumlara cevap verilmelidir.

Kabul

Bu sancılı sürecin sonucunda dergi makalenizi yayınlamaya değer görürse kabul edilmiş olursunuz, tebrikler! Kabul sonucunda bilimin gelişmesine ve insanlığın ilerlemesine katkınız olur ve gelecek araştırmacılar da sizin araştırmanızı kullanarak üzerine yeni araştırmalar koyacaktır.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek