Uluslararası anlaşmalarda karşılıklılık ilkesi olarak da bilinen Mütekabiliyet Yasası uyarınca, Türk vatandaşı olmayanların Türkiye'de gayrimenkul satın almasına izin verildiği gibi, Türk vatandaşlarının da diğer ülkelerde aynı şeyi yapmasına izin verilmektedir. Ayrıca bazı ülkeler gayrimenkul alımında o ülkede oturma izni ve vatandaşlık hakkı da sağlamakta. Ülkemizdeki ev fiyatlarının da günden güne artması nedeniyle, yurt dışından gayrimenkul satın almak ister ihtiyaç ister yatırım amaçlı olsun, çok daha mantıklı bir seçenek haline geliyor.

Yurtdışından Ev Alma Süreci

Yatırım, oturma izni veya vatandaşlık hakkı gibi amaçlarla yurtdışından ev almak için, öncelikle destek alınabilecek bir emlak şirketine başvurmanız gerekmektedir. Her ülkenin kendine özgü kuralları vardır, dolayısıyla bu kuralları bilen bir emlak şirketinden destek almak çok büyük önem arz etmektedir. Öte yandan, uluslararası sorunlar veya emlak şirketiyle yaşanacak sorunları göz önünde bulundurmak ve bu noktada bir avukattan da destek almak, yurtdışından ev alma sürecini kusursuz ve sağlıklı bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.

Satın aldığınız evin kontratı, o ülkenin anadilinde yazılmış olacağından, dile hâkim olmamanız durumunda bilgilendirme amaçlı kontratın çevirisinin yapılması önerilmektedir. Çeviri için güvenilir ve iyi bir çevirmenden yararlanmalısınız, her ne kadar bilgilendirme amaçlı olsa ve hukuki bir değer taşımasa da hangi maddeleri onayladığınızı tüm detaylarıyla bilmeniz iyi olacaktır.

Satın alacağınız ev için bir bütçe belirlemeli ve bu bütçe doğrultusunda ister Türkiye’deki ister gayrimenkul alacağınız ülkedeki bankalarla iletişime geçmelisiniz. Konut kredisine başvurmak için ülkemizde gerekli olan belgeler şunlardır:

  • • Konut kredisi başvuru formu
  • • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • • Gelir belgesi
  • • Maaş bordrosu ve fotokopisi / son vergi levhası ve fotokopisi / emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi / kira geliri varsa tapu ve kira kontratı ve fotokopisi / abonelik gerektiren hizmetlere ilişkin fatura / ikametgâh belgesi
  • • Başvuru sahibinin satın alacağı konutun kat mülkiyeti tapusu ya da kat irtifakı tapusu fotokopisi

Eğer konut kredisini Türkiye’deki bir bankadan almayacaksanız, mutlaka ilgili ülkedeki bankaların kuralları ve gerekli belgeleri araştırmanız gerekmektedir.

Yurtdışından Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yurtdışından ev almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, her ülkenin farklı yasalarının olduğudur. Açıklamak gerekirse, Avrupa ülkeleri belirli bir sınırın üstüne yapılan yatırımlar neticesinde süresiz oturma izni, hatta vatandaşlık verirken, bazı ülkeler ise bu tür haklar için ek şartlar gerektiriyor. Örneğin en yakın komşumuz Yunanistan’da gayrimenkul satın almak kurul izni gerektirebiliyor. Bu da en az 6 ay beklemenize neden olabilir. Diğer bir örnek ise, satın alacağınız evin konumuna bağlı olarak oturum izni alt sınırını belirleyen Letonya. Büyükşehir ve kırsal alana ait iki farklı alt sınırı bulunmakta.

Bunun yanı sıra, yatırım yapacağınız ülkenin emlak piyasasını iyi araştırmalı, konut vergileri hakkında bilgi edinmelisiniz. Hukuki işler dolayısıyla bir avukatla çalışmak ve iyi bilmediğiniz ülkenin emlak piyasası hakkında detaylı ve güvenilir bilgi edinmek için acentelerle birlikte çalışabilirsiniz. Her ülkenin sistemi, yasaları farklıdır bu yüzden o bölgeyle alakalı profesyonel bilgisi olan insanlardan destek almak mantıklı bir seçenek olacaktır.

Hangi Ülkede Ev Almak Daha Kolay?

Düşük faiz oranları, düşük taksit tutarları ve düşük ev fiyatları ile ABD, dünya çapında ev sahibi olunacak en uygun ülkelerden biridir. ABD’nin yanı sıra, Portekiz’den ev almanın yılda 7 gün kalarak oturma izni vermesi, Avrupa’da vizesiz seyahat imkânı sunması gibi avantajları da bulunmaktadır. Bunun dışında, Karadağ, Malta, Belçika gibi ülkeler de düşük faiz oranları ve yüksek kira getirisi nedeniyle ev satın alınmasının nispeten daha kolay ve kazançlı olduğu ülkeler arasında öne çıkıyor. Ayrıca, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Malta, Kanada, Macaristan, Letonya, Makedonya, İrlanda ve Dominik Cumhuriyeti ev satın alımlarında oturum izni vermektedir.

Almanya’da Oturum İzni Olmadan Ev Satın Alınabilir mi?

Çoğu ülke gibi, Almanya’dan ev satın almak için oturum iznine sahip olmanız gerekmiyor. Ancak Almanya’dan ev alarak oturum iznine de sahip olamıyorsunuz. Alman yasaları gereği, vatandaşlık hakkı kazanmak için 250.000 Euro değerinde iş yatırımı yapmanız gerekiyor.

Almanya’dan Kaç Yılda Ev Alınabilir?

Nakit paranın yanı sıra, Almanya’da verilen konut kredilerinin vadesi, ülkemize göre oldukça fazladır. Çekeceğiniz konut kredisini, 30-40 yıllık vadelerle ödeme imkânınız bulunuyor.

Yurtdışında Ev Alırken Gerekli Belgeler ve Tercümeleri

Özet olarak, yurtdışından ev satın alma süreçleri ve istenen belgeler, gayrimenkulü satın alacağınız ülkeye bağlı olarak değişmektedir ancak hangi ülkeye yatırım yapmak isterseniz isteyin, eğer ortak dil kullanamayacaksanız, çeviri hizmeti almalısınız. Ayrıca, bankalar tarafından istenen belgeleri İngilizce, Almanca gibi dillere çevirmeniz gerekmektedir. Çevirimvar üzerinden online olarak tüm istenen belgeleri yükleyebilir, anında fiyat alabilir ve uzman çevirmen kadrosundan profesyonel çeviri hizmetini çok kısa sürede alabilirsiniz.

Anında Fiyat Alın
Saniyeler içerisinde tercüme fiyatı alın
Yeminli Çevirmenler
Tercümeleriniz yeminli tercüman ekibimize emanet
7/24 Tercüme Takibi
Çeviri Takip Sistemi ile tercümeniz ne durumda kontrol edin
Üye Olmadan Hizmet
Üye olmanıza gerek olmaksızın tercüme yaptırın

Tercüme Kalite Garantisi

  • Yeminli Tercüman Kadrosu
  • Anında Tercüme Fiyatı
  • Noter Onaylı Tercüme ve Yeminli Çeviri

Sorunuz mu var? Canlı destek üzerinden bize şimdi yazın!

ANINDA FİYAT HESAPLA

Canlı Destek